CO2-uitstoot verminderen tijdens het reizen

Op de manier dat mensen nu leven zal de aarde niet lang meer mee gaan. Twaalf jaar om precies te zijn, voordat er drastische veranderingen plaatsvinden. De voornaamste reden hiervan komt door de opwarming van de aarde en de overpopulatie. Toch zou er volgens de documentaire van professor Hans Rosling een eind komen aan de overpopulatie waardoor we de pijlen ergens anders op moeten richten: CO2-uitstoot.

Gemiddeld stoot een mens 3.4 ton CO2 uit per jaar, maar Nederlanders daarentegen stoten gemiddeld 3 keer zoveel uit: 10 ton CO2 per jaar. Dit is een enorm probleem, omdat CO2 stof de grootste oorzaak van de opwarming van de aarde. Het Wereld Natuur Fonds heeft een eigen CO2-uitstoot tool ontworpen waarin je door enkele vragen kunt berekenen hoeveel je als individu uitstoot in het dagelijks leven. Daarnaast hebben we enkele tips opgesteld om het CO2-verbruik terug te dringen voor wanneer je gaat reizen.

Kies voor langere in plaats van kortere reizen

Door de spotgoedkope vliegtickets en korte vliegafstanden binnen Europa is het heel verleidelijk om een weekendje weg te boeken. Om het milieu minder te belasten is het daarentegen beter om een paar weekenden op te sparen en te kiezen voor een lange reis. Op deze manier gaan er minder vliegtuigen de lucht in die CO2 produceren.

Kies voor economic classtips om duurzaam te reizen

Ondanks dat het niet de meest comfortabele plaatsen zijn in het vliegtuig, zijn dit wel de meest CO2 efficiënte. Net als in een bus geldt de regel; hoe meer personen er in passen, hoe milieuvriendelijker. Hierdoor moeten minder vliegtuigen opstijgen. Tegenwoordig is het gebruik van de Economische klasse steeds populairder door celebrities zoals Prince William en Madonna, die beide al een aantal keren ‘als de gewone burger’ vlogen. Daarnaast heeft de nieuwe Mexicaanse president Andrés Manuel López Obrador flinke invloed uitgeoefend op het gebruiken van de Economische klasse. Onlangs heeft hij het privé staatsvliegtuig verkocht omdat hij dit een vreselijke vorm van kapitalisme vindt. De nieuwe president wil laten zien dat hij bij het volk hoort en zal daarom in de toekomst nog meer privé vliegtuigen verkopen.

Kies voor vliegtuigmaatschappijen die verduurzamenduurzame vliegtuigmaatschappijen

Er zijn vele vliegtuigmaatschappijen die bezig zijn met verduurzamen. Zo kunnen bijvoorbeeld passagiers van Ryanair ervoor kiezen om tijdens hun boeking 1 euro te doneren aan de ontwikkeling van duurzame projecten. Ook heeft KLM sinds 2013 een nieuw beleid over het gewicht van de bagage. Minder gewicht zorgt namelijk voor minder CO2-uitstoot.

Daarnaast is het verstandig om te kiezen voor een vliegtuigmaatschappij die het sparen van Air Miles niet aangemoedigd. Het idee achter Air Miles is namelijk dat passagiers meer punten kunnen verdienen als ze meer vliegen. Zo kun je bijvoorbeeld met American Airlines direct van Amsterdam naar New York vliegen. Je kunt er ook voor kiezen om eerst naar Dublin te vliegen, vervolgens Miami en uiteindelijk naar New York. Hierdoor krijg je meer Airmiles en bezoek je ook meer steden. Tegelijkertijd zorgt dit voor een veel hogere CO2- uitstoot dan een directe vlucht.

Kies voor een zuinig vliegtuigtype

Wellicht is deze manier van CO2 terugdringen vrij technisch en lijkt het ingewikkeld, maar de hulpmiddelen maken het makkelijk. Om te berekenen welk type vliegtuig het meest zuinig is, is het belangrijk te kijken naar het aantal stoelen in het vliegtuig en het nummer. Een overzicht van alle vliegtuig soorten kan daarbij helpen.

De vliegtuigen die over het algemeen het minste CO2 uitstoten zijn Boeings. Deze kunnen ongeveer 37 km per 1 liter kerosine vliegen en hebben dus minder kerosine nodig dan andere vliegtuigtypes. De meest duurzame vliegtuigen zijn de Boeing Dreamliner en Boeing 737-Max. Wanneer de Dreamliner over 240 zitplaatsen bezit en de 737-Max over 150 zitplaatsen beschikt zal het met 90 mpg het meest zuinig vliegen. Websites zoals Seat Guru geven per vliegtuig en maatschappij weer hoeveel zitplaatsen er in een vliegtuig zijn. Op de website is het mogelijk om de vliegtuigcode in te voeren, zoals bijvoorbeeld Boeing 747 en vervolgens geeft het de binnenkant van het vliegtuig weer.

Kies voor het openbaar vervoer

Ondanks de tips voor het vliegen is het altijd nog beter gebruik te maken van landvervoer. Het openbaar vervoer zoals bussen, treinen en metro’s verbruiken veel minder energie dan vliegtuigen en stoten ook minder CO2 uit. Voor de meest energiezuinige manier van reizen kies je als eerste voor de trein, dan de metro en vervolgens de bus. Uiteraard is de minst schadelijke manier van vervoeren de fiets of met de voet.

Maak een CO2-doelstellingverminder co2 uitstoot tijdens het reizen

Ondanks het vele kritiek over bedrijven die voor het grootste deel van de CO2-uitstoot zorgen, is het als individu zeker verstandig om een steentje bij te dragen aan het terugdringen daarvan. In het geval van CO2-uitstoot geldt zeker dat ieder beetje helpt. Na de berekening van je persoonlijke CO2-uitstoot kan het verstandig zijn om een ultimatum te stellen. Afspraken met jezelf te maken tot welk niveau CO2 je in de toekomst zult uitstoten. Hierdoor heb je niet alleen een doel voor ogen, maar ben je ook meer bewust van die uitstoot in het dagelijkse leven en tijdens het reizen. En mocht je toch vliegen, compenseer je CO2-uitstoot dan. Je kunt ook anders reizen, lees daarover tips op ikreisgroen.nl .

Kies voor lokale restaurants

Eten in lokale restaurants bevorderd niet alleen de lokale economie, maar zorgt er ook voor dat over het algemeen niets geïmporteerd is. Het importeren van producten gaat namelijk vaak via vliegtuigen of schepen die dus CO2 uitstoten. Daarnaast is het voor iedere reiziger natuurlijk veel interessanter om lokale kruiden en producten te proeven. Het eten laat namelijk vaak een groot deel van de cultuur zien. Zorg ook voor een waterfilter die je altijd mee kan dragen. Zo kun je kraanwater drinken in plaats van water uit plastic flessen. Water is namelijk een product dat in vele landen geïmporteerd is.

Kies voor lokale accomodaties

Ondanks dat hostels over het algemeen al veel minder brandstof verbruiken dan hotels, is het nog het meest zuinig om bij de lokale bevolking te overnachten. Denk aan gastgezinnen of kamperen in achtertuinen. Ook Couchsurfen is een CO2-reducerende manier van overnachten. Het uitgangspunt van couchsurfen is namelijk dat je ergens gaat overnachten waar hoe dan ook al een bed of bank staat en dus niets geïmporteerd hoeft te worden. Daarnaast is dit wellicht ook de beste manier om leven als een local.

Of kies voor een spirituele accommodatie, zoals een van deze mooiste spirituele accommodaties.

Reacties zijn gesloten.