De top drie bestemmingen voor een onvergetelijke yoga reis

Yoga reizen staan in het teken van meditatie, lichamelijke- en geestelijke bewustwording en uiteraard het beoefenen van yoga. Yoga reizen zijn daarom een onderdeel van spirituele reizen. Over heel de wereld beoefenen mensen yoga, maar het mekka ligt toch echt in India. De wortels van yoga zitten diep gegrond in het Indiase landschap en heeft daarom iets puurs en magisch om het hier uit te voeren. Uiteraard zijn er vele plekken in India waar je yoga kunt beoefenen, maar de volgende drie yoga-locaties in India hebben een bijzonder verhaal.

Rishikesh en de Ganges Rivier Valei, India

Wanneer je gaat rondreizen om yoga te beoefenen, kan Rishikesh een goede plek zijn om te beginnen. De stad ligt in het imposante Himalaya gebergte langs de heilige rivier de Ganges in het noorden van India. Rishkikesh is gezien als de geboortestad van yoga door de eeuwenoude legende. Volgens de legende was de heilige Hindu God Vishnu hier op bezoek geweest om dit gebied te zegenen. Vervolgens zijn er vele ashrams en tempels gebouwd om de God te eren. Hieruit vloeide vele meditatieplekken die op hun beurt weer werden omgezet in bewustwording van het lichaam. Zo is de fysieke vorm van meditatie, toga ontstaan.

Waar vroeger Rishikesh een simpel dorp was waar mensen alleen toegang hadden tot basismaterialen, is het tegenwoordig uitgegroeid tot een luxe hotspot. Zo kunnen gasten verblijven in de tuinen van Phool Chatti Ashram voor een 7-daags yoga-programma. Het programma kenmerkt zich door de uitsluitend vegetarische maaltijden te serveren en de focus op zwijgen. Voor ongeveer €180,- kunnen gasten mee doen aan dit programma.

Een andere goede optie, maar iets duurder is het Ananda resort. Voor Yoga reis naar Indiaongeveer €500,- per nacht krijgen gasten 100 hectare om in te wandelen en de prachtige architectuur te bewonderen. Het resort is een imposant oud-Indiaas gebouw met gedetailleerde muurschilderingen. Het resort staat bekend om haar Ayurvedische Spa en Wellness programma, meditatielessen, organisch eten en uiteraard yoga. Daarnaast bieden ze het 7-daagse Dhyna-zelfbewustwording programma aan. Door middel van meditatie zullen gasten een hoger bewustzijn creëren. Dit doen zij in drie stappen waarbij Pratyahara de eerste is. Pratyahara is het loslaten van zintuigen uit de geest. Vervolgens gaat de sessie over in Dharana waar gasten focussen op hun mentale bewustzijn. Hierdoor leren gasten zichzelf ontdekken en met de ontdekkingen die zij verkrijgen vertrekken ze naar het laatste deel van het programma; Dhyana. Hierdoor zijn gasten bewuster van elke stap die zij in het dagelijks leven maken. Het programma is altijd onder begeleiding van een Dhynaspecialist.

Voor een langdurende yoga reis in deze omgeving kunnen gasten meedoen Blog over yoga reizen naar Indiaaan de ‘Mountains & Mystics’ rondreis. Naast het beoefenen van meditatie en yoga zullen gasten in met dit programma de eeuwenoude tempels van Old Delhi bezoeken. Ook zullen zij de belangrijkste plaats van de Dalai Lama bezoeken; Dharamsala. Tijdens het programma kamperen gasten langs de rivierbedding van de Ganges. Het focust zich dus niet op luxe, maar de terugkeer naar de basis. Het programma wil hun gasten laten ervaren hoe eeuwenoude monniken leefden. Het prijskaartje dat eraan hangt is ongeveer €1000,- per persoon.

Mysuru

Men gaat ervan uit dat yoga en de meditatie die daarbij komt kijken al 5000 jaar bestaan. In deze jaren zijn vele vormen van yoga ontwikkelt zoals Ashtanga-yoga. Een vorm van yoga die bestaat uit acht verschillende fases gedurende de yoga sessie. De stad Mysuru licht in het zuiden van India en wordt beschouwd als de geboorteplaats van Ashtanga-yoga.

Toch is dit door de komst van de Britten yoga zeker niet 5000 jaar beoefend. Toen India onder de Britse macht viel was het beoefenen van yoga, inclusief de hindoeïstische rituelen die daarbij horen niet populair. Tot in 1930 het keerpunt kwam door de Indiase heerser, ook wel Maharaja genoemd de oude tradities weer wilde invoeren. De Maharaja Krishnamacharya moedigde yoga aan omdat het volgens hem de gezondheid bevordert. Krishnamacharya studeerde dagen lang oude teksten in de bibliotheek van Mysore en ontdekte Ashtanga. Om de gezondheid nog meer te bevorderen bedacht hij naast het mentale aspect, allerlei fysieke poses bij waar de stijl nu om bekend staat. Tegenwoordig heeft hij de bijnaam ‘Vader van moderne yoga’.

Pune

Waar Mysore de geboortestad is van Ashtanga-yoga, is Pune de thuishaven van Iyengar-yoga. De vader van moderne yoga, Krishnamacharya reisde op 18-jarige leeftijd af naar Pune om drie jaar lang yoga ervaring op te doen. Door de kennis die hij al had van Ashtanga-yoga was het voor hem slechts een kwestie van creativiteit om een nieuwe vorm te creëren.

Lyengar-yoga maakt gebruik van vele voorwerpen en wordt daarom gezien als de vorm van yoga voor mensen met een beperking. Krishnamacharya gebruikte allerlei voorwerpen zoals stoelen en touwen. Dit maakt het niet alleen toegankelijker voor mensen met een beperking, maar ook heeft het volgens hem therapeutische voordelen voor alle andere personen. Uiteindelijk verbleef Krishnamacharya een lange tijd in Pune en opende hij in 1975 het toonaangevend Ramamani Iyengar Memorial Yoga Institute.

Ramamani Iyengar Memorial Yoga Institute

Om het Ramamani Iyengar Memorial Yoga Institute te bezoeken moet je meer in huis hebben dan enkel interesse in yoga. Dit komt door de geschiedenis die dit instituut heeft meegemaakt en de authenticiteit die nooit verloren is gegaan. Krishnamacharya leeft niet meer, maar zijn manier van yoga aanleren des te meer. Lessen worden gegeven door onder anderen zijn zoon, dochter en kleindochter. Vooral zijn kleindochter Abiji heeft een bijzondere methode van lesgeven. Abiji analyseert haar studenten en bekritiseert ze. Dit bespreekt zij in een groep om kennis door te geven en bewustwording te creëren.

Jaarlijks ontvangt het instituut honderden studenten die intensief worden getraind. Ondanks dat studenten dagelijkse training volgen, kan het tien tot twintig jaar duren voordat ze op het niveau van ‘Junior Intermediate’ of Junior Advanced’ level zitten. Uiteindelijk hebben alle studenten het doel om yogaleraar te worden, maar het is een lange weg dat ze moeten afleggen. Elke training staat in het teken van de wijsheid van de oude meesters zoals Krishnamacharya. Naast de dagelijkse yogasessies moeten studenten vele boeken lezen die geschreven zijn door deze meesters. Door de wereldwijde stijgende populariteit van yoga is er meer vraag naar yogaleraren en ook meer aanvragen in het Ramamani Iyengar Memorial Yoga Institute. Om het instituut zo origineel mogelijk te houden zijn zij dus erg selectief in het aannemen van studenten.

Ben je nu overtuigd en wil je ook wel een keer op yogareis? Er zijn diverse aanbieders zoals Jojamis.

Reacties zijn gesloten.