Waarom ecotoerisme belangrijker is dan ooit

Stephen Hawking voorspelde al dat de aarde nog maar 600 jaar mee kan gaan. Maar door nieuwe inzichten blijkt dit nog maar 12 jaar te zijn als we doorgaan met leven zoals we nu doen. Daarom is het niet alleen verantwoord om ecologisch te leven, het is een noodzaak. Daarbij hoort ook dat we verantwoord vakantie vieren: ecotoerisme.

Wat is ecotoerisme?

Reizen laat mensen verschillende plaatsen en culturen kennen. Het laat onze eigen cultuur en leefstijl in perspectief zetten. Reizen is een bevredigende ervaring en die kan alleen maar verbeterd worden door ecotoerisme. Als ecotoerist bevredig je niet alleen je persoonlijke wensen maar daarbij ook nog eens de planeet en de lokale bevolking.

Ecotoerisme is een combinatie van een aantal ideeën die het mogelijk maken op een verantwoordelijke en duurzame manier te reizen. Ecotoerisme wordt daarom ook wel duurzaam toerisme genoemd. Toeristen die bewust de keuze maken om respect te tonen aan de natuur en de mens en deze niet verder te beschadigen zijn ecotoeristen.

Uitgangspunten van ecotoerismeecotoerisme tijdens je vakantie

Het belangrijkste van ecotoerisme is de natuur niet verder te beschadigen door je bezoek als toerist. Een onderdeel van hiervan is om de instandhouding van de natuur te bevorderen. Daarbij maken ecotoeristen keuzes die de lokale bevolking en gemeenschappen economisch stimuleren. Het belangrijkste is dat mens en natuur in harmonie leven tijdens het bezoek. Daarvoor moet het volgende gebeuren:

  • Het terugbrengen van fysieke, sociale, psychologische en gedragsmatige invloed
  • Werken aan bewustwording en respect over de cultuur en natuur van het gebied
  • Meewerken aan een positieve bezoekerservaring voor zowel toerist als de lokale bevolking
  • Meewerken aan financiële ondersteuning voor milieubehoud, de lokale bevolking en lokale bedrijven
  • Verblijven in lokale overnachtingsmogelijkheden om constructie van grotere hotels niet verder te bevorderen

Daarnaast is met ecotoerisme het belangrijk om de kwaliteit van leven te verbeteren voor de lokale bewoners en te begrijpen van hun behoeften zijn. Hierbij is het belangrijk dat toeristen inlezen over de geschiedenis van het gebied dat en de daarbij behorende historische monumenten bezoeken en respecteren.

Massatoerisme vs. ecotoerismeDuurzaam op reis gaan

Massatoerisme beschadigd de natuur door het afval dat toeristen produceren. Daarbij worden er ook nog eens steeds meer hotels en restaurants gebouwd waardoor meer natuur verdwijnt. Grote bedrijven domineren de markt in massatoerisme, wat ten koste gaat van de lokale bedrijven. Daarnaast zijn door de bouw die gepaard gaat met de komst van grote bedrijven, lokale mensen vaak genoodzaakt te verhuizen. Dit is uiteraard stressvol en oneerlijk. Als ecotoerist help je juist deze lokale bedrijven en mensen en kies je ervoor om niet mee te betalen aan de inkomsten van grote bedrijven.

Vele inheemse culturen zijn verdreven uit hun eigen land om plaats te maken voor toerisme. Als ecotoerist kies je ervoor dit niet te stimuleren. Afreizen naar lokale, inheemse attracties kan zeker wel met ecotoerisme, maar daarbij wordt rekening gehouden met het verdelen van de inkomsten. Het grootste deel van de inkomsten moet naar de bewoners gaan zodat ze hun grond kunnen onderhouden en bevorderen, wat uiteindelijk voor meer banen zorgt.

Ecotoerisme maakt toeristen bewust van de omgeving

Helaas houdt het grootste gedeelte van de toeristen en bedrijven in de toerisme wereld geen rekening met de gevolgen voor het welzijn van de mens of het milieu met bepaalde activiteiten. De activiteiten blijven uitgevoerd worden simpelweg omdat kennis over het onderwerp ecotoerisme ontbreekt. Vaak in armere, toeristische gebieden worden activiteiten uitgevoerd of nu wel of niet de gevolgen groot zijn omdat het de enige vorm van inkomen is.

Gelukkig zijn er steeds meer plekken op de wereld die beseffen dat dit niet duurzaam is en voeren regels in over bezoek. Zo mogen er bijvoorbeeld maar 2500 bezoekers per dag komen in het Peruaanse Machu Picchu, een van de zeven wereldwonderen. Hierdoor wordt zowel de Peruaanse economie gestimuleerd als tegelijkertijd de natuur gerespecteerd.

Ecotoerisme zorgt voor een beter leven voor dierenDuurzaam reizen

In vele landen worden dieren vastgehouden ter animatie van mensen. Dit zorgt voor veel stress en ongemak. Denk aan dieren in de kleine kooien in dierentuinen of verschillende circussen die gebruik maken van dieren. Ook zijn er vele wandelpaden die ervoor hebben gezorgd dat bepaalde dieren niet meer in een gebied komen vanwege toerisme.

Als ecotoerist ga je naar de plekken en wandelpaden die minder begaan zijn. Daarbij is het belangrijk dat je de natuurlijke habitat van de dieren die daar zijn respecteert. Dit betekent dat er grenzen zijn voor het betreden van bepaalde gebieden. Door dit uitgangspunt zijn ondertussen vele nationale parken geopend in natuurgebieden over heel de wereld. In deze nationale parken kan alleen maar gewandeld of gefietst worden en is het verboden afval weg te gooien. Hierdoor zijn er meer dieren teruggekeerd naar hun natuurlijke habitat en planten zij zich weer voort. Enkele voorbeelden van nationale parken zijn:

Tips om op vakantie te gaan als ecotoerist

  1. Wanneer je van duiken houdt, is het belangrijk om dit te doen op gunstige tijden van de dag. Bepaalde momenten kunnen bijvoorbeeld het paringsproces verstoren van bepaalde diersoorten. Ook is het belangrijk om rekening te houden met het feit dat je niet in het jachtgebied gaat duiken van bepaalde diersoorten. Het is belangrijk om je te laten voorlichten door de lokale duikbedrijven.
  2. Kijk nog maar eens een keer extra naar de omgeving als je gaat zip-lijnen. Gaat deze bijvoorbeeld dwars door het regenwoud en verstoort het de leefomgeving van bepaalde dieren? Wellicht is het dan een goed idee om te gaan wandelen in plaats van zip-lijnen. Kies dan voor een minder populaire route en laat je hierover voorlichten.
  3. Bezoek steden met een grootste historische geschiedenis en daarbij horende gebouwen. In dit soort steden worden vaak oude gebouwen goed geconserveerd en bewaakt. Geschiedenis vertelt veel over een cultuur en door de monumenten te bezoeken, wordt de cultuur gewaarborgd. Daarnaast is het goed om dit soort bezoeken te stimuleren omdat hiervoor geen nieuwe attracties gebouwd worden. Hierdoor blijft er meer ruimte over voor de natuur.

Reacties zijn gesloten.